Градски наръчник за климатичните промени

Picture

Понякога най-точните думи не са изречени от експертите, а от т.н. "обикновени хора" - тези, които говорят от името на всички нас. "Градски наръчник за климатичните промени" е първият независим научен проект на двама студенти от Middlebury College - Lois Parshley и Ben Wessel. Той систематизира накратко законодателството по отношение на климата в САЩ и ще бъде представен официално от американската делегация на срещата в Копенхаген. По думите на авторите, целта на работата им е да докаже, че "(надяваме се) и Щатите вземат сериозни мерки в борбата с климатичните промени". На прост и разбираем език наръчникът обяснява за последният закон за климата в САЩ, за различните НПО и корпорации, които са го повлияли, за целите и сроковете за съкращаването на CO2 емисии, и дефинира термини, които традиционните медии рядко обясняват.

Свали pdf ОТТУК.


Доклад на WWF и Allianz

Picture
Последният доклад на WWF, пубикуван съвместно с Allianz - "Повратни точки в климата и последиците за застрахователния сектор”.
“Достигането до повратната точка означава да загубиш нещо завинаги. Това трябва да е силен аргумент в подкрепа на постигане на споразумение за климата на срещата в Копенхаген през декември”. - Ким Карстенсен, Директор на глобалната инициатива за климата на WWF.

Резюме: Свали pdf ОТТУК.

Пълен текст: Свали pdf ОТТУК.


Храни и биотехнологии

Picture

Из  презентацията „Food biotechnology: the art of moulding life to suit contingent economic requirements“ на Адрия Гранели, Д-р по хранителни науки и технологии, член на AVI Scientific Committeehranitelna_biotechnologia-bg.pdf
File Size: 441 kb
File Type: pdf
Download FileДоклад на ООН за животновъдството и климатичните изменения

Picture

"Дългата сянка на животновъдството - въпроси и възможности за околната среда" е доклад на ООН, публикуван от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), в който се описват пълните щети, които сектора на животновъдството причинява върху околната среда и населението на планетата.

Оценката се базира на най-новите и пълни данни, като се отчитат преките въздействия от отглеждане на добитък, заедно с нуждата на този отрасъл от фуражни култури. Секторът на животновъдството се очертава като един от първите два или три най-значими причинители на най-сериозните проблеми на околната среда, в местен и глобален мащаб. Заключенията на този доклад показват, че е нужна сериозно водена политика по отношение на животновъдството.

Свали pdf оттук: Livestock's long shadow


Годишен доклад на WWF

Picture

The Living Planet - годишният доклад на WWF за състоянието на планетата.
Свали pdf оттук: The Living Planet Report


Животновъдство и климатични изменения

Picture


Доклад на Worldwatch Institute за влиянието на животновъдството върху околната среда. Почти половината от парниковите газове се продуцират именно от месната индустрия, твърдят авторите Робърт Годланд и Джеф Анханг.
Свали pdf оттук: "Livestock and Climate Change".